(Nieuw) huis inrichten? Begin met de kunst

Past dit kunstwerk wel in mijn interieur? Een veelgestelde vraag. Maar eigenlijk moet je ‘m omkeren:  welke inrichting past bij deze kunst?

Bij het inrichten van een kamer of een nieuw huis is kunst vaak de sluitpost. Je vindt een schilderij voor de eetkamer. Maar helaas, het past niet bij de bekleding van de eetkamerstoelen. Doodzone. Want hoe lang gaan eetkamerstoelen mee? Hooguit tien jaar, terwijl een goed gekozen kunstwerk een heel leven blijft. Draai het liever om: neem een schilderij of beeldhouwwerk als brandpunt van een ruimte. En kies op basis daarvan het kleurenschema en de meubels.

Lijn, kleur, textuur, vorm en patroon zijn prima uitgangspunten voor het inrichten van een woning

Abstracte kunst verbindt
Onder binnenhuisarchitecten zijn er twee richtingen. Een groep vindt dat kunstwerken op zichzelf moeten staan in de inrichting van een kamer. Daar tegenover staat de opvatting dat kunst en interieur de dialoog moeten aangaan. Ze vullen elkaar aan, versterken elkaar of zorgen voor eenheid in de ruimte. Het goede nieuws is dat juist abstracte kunst zich hier goed toe leent. Lijn, kleur, textuur, vorm, patroon –deze eigenschappen  zijn prima uitgangspunten bij het inrichten van een woning.

Inrichten met lef
Een schilderij zegt meer over de smaak van de bewoner dan een bank. Een goed gekozen kunstwerk is een statement. Een kunstwerk hoeft niet bij de inrichting te passen, maar in de eerste plaats bij jou. Bovendien kan een kunstwerk  een ruimte transformeren tot iets bijzonders. Het enige dat nodig is, is lef. Kijk maar naar deze drie voorbeelden.

1. Laat kleuren terugkomen

inrichten met kunst


Een doek of beeldhouwwerk met uitgesproken kleuren? Laat die gerust terugkomen in het interieur. Bij het kleurrijke Kleine Stapelung van Harald Pompl passen meubels met een bekleding in bonte kleuren. Vergeet ook de muren niet. In dit geval is slechts een deel van de muur bedekt met een ingetogen turquoise-tint. Vind je het geheel te bont?  Neem dan niet meer dan drie kleuren. Of laat de muren wit. Het effect is rustiger, maar ook minder uitgesproken.

2. Kies voor contrasten

inrichten met kunst
Een geel schilderij als Wenn der Himmel leuchtet van Dörte Lützel-Waltz op een blauwe muur, dat is pas een statement. Door de vibratie tussen de twee kleuren krijgt de hele ruimte een boost. Blauw en geel staan lijnrecht tegenover elkaar in de kleurencirkel. Blauw wijkt terug en is koel terwijl geel warmte uitstraalt.
Denk er overigens aan dat je schilderijen niet te hoog hangt, een veel gemaakte fout. Op ooghoogte is goed. En wees niet bang dat een werk te groot is. De ervaring leert dat dit zelden het geval is. Veel vaker is een schilderij juist te iel voor een ruimte. In dat geval is het goed om kleine werken te combineren.

3. Zwart-wit, zelfde stijl

inrichten met kunst
Ga op zoek naar een principe dat kunstwerk en ruimte verbindt. Dat hoeft niet per se kleur te zijn, vorm is ook een goed startpunt. Of kies voor beide. Bij Vollmond van Johannes von Stumm kan alles in ultramoderne stijl: geometrisch en zwart-wit. Meer rust in de tent? Werk met minder patronen en beperk je tot een zwarte muur, het moet immers niet te braaf worden. Succes verzekerd.

Bron foto’s interieurs: Pinterest

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.