Kunst verzamelen voor beginners

De belangrijkste regel: blijf altijd trouw aan je eigen smaak.

Kunst verzamelen is niet alleen voor de superrijken. Wie met verstand koopt, kan ver komen. Onze tips.

1. Neem je tijd
Er is een belangrijk verschil tussen kunst kopen en verzamelen. In beide gevallen koop je iets wat je mooi vindt, maar kunst verzamelen vraagt méér. Verzamelaars doen eerst research en besluiten op basis daarvan pas om te kopen. Ze schaffen een kunstwerk alleen aan als deze van toegevoegde waarde is voor de collectie. Kunst verzamelen gaat dus niet over een nacht ijs. Het vraagt tijd om oog te krijgen voor goede kunst. Bezoek musea en bekijk kunstboeken. Ga naar kunstbeurzen en vraag galeriehouders het hemd van het lijf.

Kennis is in dit geval macht. Vergeet ook niet om je aankopen te documenteren. Niet alleen om de herkomst aan te tonen, maar ook omdat dit de waarde van het werk op termijn vergroot. Goede documentatie beïnvloedt niet alleen de prijs, maar zorgt ook voor een extra mogelijkheid voor niet-kenners om een kunstwerk op waarde te schatten.

2. Kies je niche
Blijf altijd trouw aan je eigen smaak. Erken dat je van een bepaalde stijl houdt, ongeacht de huidige trends in de kunstwereld. Weet waar je van houdt en waarom. Alleen zo zal een verzameling eruit springen, zegt online platform Art Business. Wie de smaak van andere naäapt, krijgt een doorsnee collectie. Maak vervolgens binnen jouw niche een duidelijke keuze. Dat kan een periode (na 2000) zijn, een land (Duitsland), een techniek (fotocollage, papierwerk, aquarel) of een thema (landschap).

3. Wees niet te hip
Performance art, videokunst, een website als kunstwerk – ook voor minder tastbare kunstmedia is een markt. Maar meestal is meegaan met de allernieuwste trends vooral weggelegd voor insiders. Het is beter om iets te kopen voorbij de hypes die de kunstwereld beheersen, adviseert magazine Business Insider. Met trendy aankopen loop je een grotere kans om te veel te betalen.

4. Ga online
Veel galeries moesten de afgelopen tien jaar de deuren sluiten. Gelukkig is er veel online te ontdekken voor mensen die kunst verzamelen. De kunstgalerie verjongt, kopte NRC afgelopen jaar. Vooral jonge kunstkopers gaan over op online kunst kopen. Vergeet ook de social media niet. Veel galeries, kunstenaars én verzamelaars posten bijvoorbeeld regelmatig nieuw werk op Instagram. Veel experts adviseren niettemin om een werk altijd te bekijken voordat je het aanschaft. Zeker bij abstract werk ziet het er live anders (en meestal nog beter) uit.

5. Doe inspiratie op bij andere verzamelaars
Steeds meer privéverzamelaars openen hun eigen musea. Een mooie kans om een kijkje in de keuken te krijgen. Wij waren onder de indruk van het Berardo Museum in Lissabon (dat ook nog eens gratis toegankelijk is), maar ook van het Nederlandse Museum Voorlinden. Meer inspiratie is te vinden bij de top 100 van Nederlandse verzamelaars. Alleen maar rijke stinkerds? Kijk dan eens naar het verhaal van het Amerikaanse echtpaar Vogel. De postsorteerder en bibliothecaresse gebruikten het inkomen van de echtgenote om kunst te kopen. Ze leefden zuinig, dat moet gezegd, maar het resultaat mag er zijn. De collectie behoort tot de topverzamelingen van Amerikaanse kunst van na 1960.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.