Kijken is leuk, maar kunst kopen is beter

Eindelijk een overzichtelijke gids over alles wat je moet weten over kunst kopen.

Ontroerend goed van Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen helpt bij de eerste stappen op de kunstmarkt. Volgens de schrijvers is de drempel om kunst te kopen hoog. De kunstwereld heeft een eigen taal en codes, die de twee ervaringsdeskundigen vakkundig kraken. De handigste tips op een rijtje

1. Kijk veel, kijk heel veel
We schreven het ook al in onze blog over verzamelen. Kunst kopen begint met kijkervaring opdoen. In musea, met kunstboeken, op Instagram en ja zelfs in galeries. Op deze kunstinstellingen hebben de auteurs nogal wat kritiek. Niet klantvriendelijk, nauwelijks online,  weinig topnamen, geheimzinnig over prijzen, arrogant.

Kopen met ogen
Niets van aantrekken, vraag de galeriehouder gewoon het hemd van het lijf, adviseren de auteurs. Maar, waarschuwen ze, kijk met je ogen en niet met je oren. Laat je dus niet iets aanpraten maar volg je eigen smaak. Galeriehouders, kunstcoaches, adviseurs, ze staan allemaal te trappelen om je de weg te wijzen. Maar de tocht moet in eenzaamheid worden afgelegd.

2. Doe inspiratie op bij verzamelaars
Natuurlijk, kunst kopen is niet hetzelfde als verzamelen. Maar het is wel leuk om binnen te kijken bij andere kunstliefhebbers. Het boek laat een groot aantal verzamelaars aan het woord over de keuzes die ze maken. Opvallend is dat veel deskundigen niets heerlijker vinden dan online de kunstmarkt afstruinen.

Galeriehouders, kunstcoaches, adviseurs, ze staan allemaal te trappelen om je de weg te wijzen. Maar de tocht moet in eenzaamheid worden afgelegd

Klerkxs en Van Gelderen (zelf ook verzamelaars) leggen verder haarfijn uit hoe de prijs van een kunstwerk wordt bepaald, hoe ondoorzichtig dit proces kan zijn en hoe je kunt onderhandelen. Nog zo’n gouden tip: houd je aan je budget. En heb je iets gevonden, reserveer het werk dan (of zet het bij een online galerie op je verlanglijst, of pin het op een bord). Ga later terug en kijk of het nog steeds aanspreekt. Is dat het geval, koop een kunstwerk dan.

Grondig researchen
Een miskoop kan iedereen een keer overkomen.  Maar niets is zo erg als (veel) te veel betalen voor een werk. Hoe je dat voorkomt? Grondig researchen voor je een galerie, veiling of  kunstbeurs betreedt. Ook daarvoor geven de auteurs advies, geholpen door ervaren verzamelaars.

Koop geen werk bij de bank maar draai het om: koop een bank onder het werk

3. Een kunstwerk kopen is geen investering
Misschien wel de grootste drempel voor veel kunstkopers: behoudt mijn aankoop zijn waarde? Maar kopen om te investeren is vooral weggelegd voor verzamelaars met een (hele) grote beurs. Koop kunst niet als onroerend goed, maar als investering in jezelf. Als ontroerend goed. En mocht je aankoop meer waard worden, dan is dat alleen maar mooi meegenomen.

Nog een laatste mooie uitspraak van de auteurs, om twijfelende kunstkopers een hart onder de riem te steken. Koop geen werk bij de bank maar draai het om: koop een bank onder het werk.

Ontroerend goed, van kunst kijken naar kunst kopen. Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen, 2018. ISBN 978 9029 09 1503, €19,99

 

 

 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.