Hoe abstracte kunst de wereld veranderde

Voor verzamelaar Jan Verhoeven zijn kunst en leven nauw verweven. Zijn boek vertelt over 70 jaar liefde voor abstracte kunst. 

Hij behoort tot een van de belangrijkste verzamelaars in Nederland. Tussen 1985 en 2015 verzamelde Jan Verhoeven meer dan zeshonderd werken. Daaronder veel abstract expressionistische Amerikanen, maar ook Europese concrete werken. Zijn 250 pagina’s dikke boek, uitgebracht in zijn negentigste levensjaar, beschrijft wat zijn verzameling voor hem betekent.

Lyrisch én geometrisch

Verhoeven begon als tiener met verzamelen, maar kwam pas echt op stoom in de jaren tachtig en negentig. Tot zijn favorieten behoren kunstenaars Seymour Boardman, Nassos Daphnis, Erik van der Grijn en William Manning.  Een deel van de collectie is  lyrisch en expressionistisch, maar de verzamelaar wordt evengoed gegrepen door geometrische kunst. Wat alle werken gemeen hebben, is dat ze  passen in de abstracte traditie.

Intuïtie

Vanwege zijn werk als (interim-) manager bij verschillende mulinationals kwam Jan Verhoeven in contact met veel kunstenaars. Bij het verzamelen van kunst ontwikkelde hij zijn eigen filosofie. Hij koopt alleen die werken waarvan hij het gevoel heeft dat hij ze niet kan  missen. Zijn intuïtie  geeft hij daarbij bewust de ruimte. Volgens de verzamelaar is het onderbewuste een belangrijke bron van kennis. Hier wordt informatie tweehonderdduizend keer sneller verwerkt dan via de ratio. Wat tot betere beslissingen leidt.

Door abstracte kunst wordt kijken zien en gaat de toeschouwer anders denken. Dat leidt weer tot vernieuwing

Ontdekken

Abstracte kunst kan helpen om zaken anders te zien, betoogt Verhoeven in ‘How abstract art changed society’. Het bevordert het ontdekken van nieuwe zaken. Een eigenschap die juist in de huidige eeuw belangrijker is dan ooit. Alleen bedrijven die vernieuwen blijven bestaan.  Ze blijven weg van de gebaande paden, hebben een open mind hebben en weten onverwachte verbanden te leggen.

Zien

Abstracte kunst kijkt naar een probleem of situatie alsof deze helemaal nieuw is. En juist die zienswijze kan bedrijven en samenleving verder helpen. Door abstracte kunst wordt kijken zien, gaat de toeschouwer anders denken en dat leidt weer tot vernieuwing.

Denktank Yellow Fellow

Om dat idee verder te onderzoeken richtte Jan Verhoeven in 2003 de Stichting Yellow Fellow op. Een multidisciplinaire denktank met vertegenwoordigers uit kunst, bedrijfsleven en wetenschap. Drie jaar lang deed de denktank vanuit een eigen ruimte in Leidschendam experimenten. De collectie-Verhoeven vormde daarbij steeds het uitgangspunt. Ook daarvan wordt in het boek verslag gedaan.

Schoonheid

De verzamelaar heeft de overtuiging dat abstracte kunst de weg kan wijzen bij de complexe problemen van bedrijven en samenleving. Voor Jan Verhoeven is het glashelder hoe het verder moet met deze wereld, waarin de waarheid onder vuur ligt. Schoonheid en harmonie zijn daarbij de sleutel. Een hoopvolle gedachte na een vruchtbaar leven in het teken van een bijzondere verzameling abstracte kunst.

Jan Verhoeven en anderen: How abstract art changed society and helped innovate innovation, uitgegeven door de Stichting Yellow Fellow en in beperkte oplage verkrijgbaar.

Copyright foto’s: 100 years abstract art

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.