Een wereld van glas, graniet en staal

In een ontroerend gefilmd portret uit 2013 vertelt Johannes von Stumm waarom hij als beeldhouwer onverenigbare materialen samenbrengt.

Beeldhouwen als roeping

Hij heeft echt geprobeerd om geen kunstenaar te zijn, vertelt kunstenaar Johannes von Stumm in een bijzondere mini-docu van Neale James. Maar de aantrekkingskracht was sterker dan hijzelf. Al vanaf zijn zestiende was de in München opgegroeide kunstenaar bezig met kunst. Maar een loopbaan als schilder of beeldhouwer raadde zijn docent tekenen af. ‘Je eindigt net als ik, in armoede’, waarschuwde hij. De tiener uit München ging Rechten en politicologie studeren, maar kwam later op die keuze terug. De wens om kunst te maken was te sterk.

Glasblazen, steenhouwen én smeden

‘Kan niet’ lijkt in het vocabulaire van Johannes von Stumm niet te bestaan. Glas en graniet onverenigbaar? Niet in zijn wereld. Hij vond een manier om deze materialen wél samen te brengen en gebruikte daarbij een methode uit de meubelmakerij. Glasblazen, steenhouwen, smeden – Johannes von Stumm beheerst deze technieken op het hoogste niveau. Daardoor is zijn werkwijze  arbeidsintensief: van idee tot uitvoering is hij vaak een jaar bezig.

Internationale erkenning

Ruim dertig jaar na zijn keuze klinkt hij nog steeds verwonderd. Dat niet-levende materialen de menselijke ziel zo kunnen raken. Consequent en consciëntieus werkt hij verder aan zijn oeuvre, dat hem (internationale) erkenning opleverde. Zo was hij een aantal jaar voorzitter van de Royal British Society of Sculptors.

Niet gericht op kortetermijnsuccessen

Het portret, gefilmd in Von Stumm’s atelier in Oxfordshire, is met een al even grote toewijding gemaakt. Net als bij het werk van de kunstenaar, is bijzondere aandacht besteed aan de belichting. Uit alles blijkt dat de beeldhouwer zich niet erg druk maakt over kortetermijnsuccessen. De beeldtaal waarnaar hij streeft is universeel. Wat over honderd jaar van waarde is, kan niemand voorzien.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief. Onder de snelle aanmelders verloten we de drie catalogi van een overzichtstentoonstelling in 2017 in het Stadtmuseum Zweibrücken.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.